Χειρουργική μαστού

Title:

Description:


Χειρουργική μαστού

Ογκολογική ασφάλεια και αισθητικό αποτέλεσμα

Στον καρκίνο του μαστού υπάρχει η πρώτη κύρια ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Αυτή είναι εάν η νόσος είναι εστιακή, δηλαδή προσβάλει μόνο το στήθος ή/και τους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή άν η νόσος έχει δώσει ήδη απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, εγκέφαλος, οστά κλπ.). Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί μετά την πραγματοποίηση εξετάσεων όπως το σπινθιρογράφημα οστών, η αξονική κοιλίας και θώρακα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή και PET/CT. 

Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεταστατική νόσος τότε η ασθενής θα λάβει χημειοθεραπεία , ανάλογη των ιστολογικών παραμέτρων του όγκου, η οποία ονομάζεται παρηγορική θεραπεία. 

Στις περιπτώσεις που η νόσος περιορίζεται στον μαστό ή/και στους μασχαλιαίους λεμφαδένες τότε η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Εδώ όμως έρχεται να τεθεί ακόμα ένα πολύτιμο ερώτημα στο πότε θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο, δηλαδή εάν αυτό θα πραγματοποιηθεί σε πρώτο χρόνο ή εάν πρώτα θα γίνει χημειοθεραπεία και έπειτα το χειρουργείο. 

Στις περιπτώσεις που βάσει του ιστολογικού τύπου του όγκου η ασθενής χρήζει χημειοθεραπείας , όπως π.χ triple negative, Her-2 positive τότε η χημειοθεραπεία πρέπει να χορηγείται πριν το χειρουργείο. (νεο-επικουρική χημειοθεραπεία). Σε αυτές τις περιπτώσεις τοποθετείται ένα clip στον όγκο προκειμένου να μαρκάρουμε την περιοχή σε περίπτωση που ο όγκος εξαφανιστεί πλήρως με την χημειοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο χειρουργός μαστού να γνωρίζει ποια ακριβώς περιοχή να αφαιρέσει κατά το χειρουργείο. 

Στις περιπτώσεις που η ασθενής θα υποβληθεί πρώτα σε χειρουργείο τότε αν ο όγκος είναι μη ψηλαφητός τότε τοποθετείται προεγχειρητικά ένας συρμάτινος οδηγός (hook) ο οποίος κατευθείνει τον χειρουργό να εξαιρέσει την σωστή περιοχή. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο όγκος πρέπει να αφαιρεθεί σε υγιή όρια και γι αυτό πολλές φορές πραγματοποιείται ταχεία βιοψία ώστε να εξεταστούν τα όρια εκτομής. Στις περιπτώσεις ογκεκτομής πραγματοποιείται πάντα μετεγχειρητικά ακτινοθεραπεία και γ’ αυτόν τον λόγο ο χειρουργός τοποθετεί, κατά την επέμβαση, clips μαρκαρίσματος της περιοχής που βρισκόταν ο όγκος. Αυτό δίνει την πληροφορία στον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο, για το που ακριβώς να κατευθύνει την ακτινοθεραπεία, ώστε να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια έχοντας την μικρότερη δυνατή νοσηρότητα. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η διατήρηση του μαστού είναι ανέφικτη και υπάρχει ένδειξη για αφαίρεση ολόκληρου του μαζικού αδένα συμπεριλαμβανομένου και της θηλής(μαστεκτομή). Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο πολυεστιακός όγκος, φλεγμονώδες καρκίνωμα, δυσαναλογία όγκου και μέγεθος μαστού (μεγάλος όγκος μικρό στήθος). Σε περιπτώσεις μαστεκτομής υπάρχει η δυνατότητα πλαστικής αποκατάστασης. Σε δεύτερο χρόνο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. 

Σε περιπτώσεις που η μαστεκτομή θα πραγματοποιηθεί για προφυλακτικούς λόγους σε γυναίκα με γονιδιακή προδιάθεση, τότε γίνεται ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση ώστε να υπάρχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. 

Σχετικά με το χειρουργείο αφαίρεσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων, η ριζική αφαίρεσή τους έχει πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις δώσει την θέση της στην αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθμός πιθανούς λεμφογενούς μετάστασης. Η σήμανση του φρουρού λεμφαδένα γίνεται προεγχειρητικά με ραδιοϊσότοπο Tc99 ή/και με χρωστική (μπλε του μεθυλενίου ή ICG). Η αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα (πολλές φορές περισσότερων του ενός) προσφέρει απόλυτη ογκολογική ασφάλεια με μειωμένη νοσηρότητα (μετεγχειρητικό πόνο, λεμφοίδημα, περιορισμός κινητικότητας του άκρου). Ο ριζικός χειρουργικός λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχαλιαίας κοιλότητας πρέπει να πραγματοποιείται επί ενδείξεων και κατόπιν παρασκευής ανατομικών δομών της μασχάλης ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα που προαναφέρθηκε. 

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού χρειάζονται όχι μόνο έναν χειρουργό μαστού , αλλά ένα σύνολο επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων (ακτινολόγο, παθολόγο ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, παθολογοανατόμο, πλαστικό χειρουργό ) οι οποίοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια πολύπλευρη προσέγγιση και έτσι την μέγιστη ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό ακριβώς γίνεται σε όλα τα διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού.

Category
Μαστός



WE CARE, WE CAN





WE CARE, WE CAN






All rights reserved © CKotanidis 2023 – Designed by swipe up