Ινομυώματα

Title:

Description:


Ινομυώματα

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων απαιτεί ιδιαίτερες χειρουργικές δεξιότητες και είναι μέθοδος εκλογής ακόμα και για ευμεγέθη ινομυώματα.

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, με συχνότητα εμφάνισης που ξεπερνάει το 30% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τα ινομυώματα έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή οιστρογόνων και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Έτσι μετά την εμμηνόπαυση όπου και παρουσιάζεται έλλειψη των οιστρογόνων μειώνεται το μέγεθός τους.
Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό αλλά και την θέση των ινομυωμάτων. Κύριες εκδηλώσεις είναι η δυσμηνόρροια, η υπερμηνόρροια, το πυελικό άλγος, πιεστικά φαινόμενα της ουροδόχου κύστεως ή και του εντέρου , καθώς και υπογονιμότητα.
Η διάγνωσή τους βασίζεται αρχικά στο ιστορικό και επιβεβαιώνεται με το διακολπικό ή διακοιλιακό υπερηχογράφημα το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία ή ακρίβεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο πιθανόν να πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά και η μαγνητική πυέλου.

Ανάλογα με την θέση τους ταξινομούνται σε υπορογόνοια, ενδοτοιχωματικά, υποβλεννογόνια και μισχωτά.
Η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και καθορίζεται και από τις ανάγκες/επιθυμίες της ασθενούς.
Τα ινομυώματα μπορούν να θεραπευτούν είτε φαρμακευτικά, είτε χειρουργικά. Ο σκοπός της φαρμακευτικής θεραπείας είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων με επιβράδυνση της αύξησής τους μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, όπου επέρχεται συνήθως η ατροφία των ινομυωμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να προταθεί σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και δεν αποτελεί μέθοδος εκλογής σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η χειρουργική προσέγγιση παραμένει η λύση εκλογής των συμπτωματικών ινομυωμάτων. Ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους θα πρέπει να αποφασιστεί εάν είναι απαραίτητη μια υστεροσκοπική ή λαπαροσκοπική αφαίρεση. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι απόλυτα ασφαλής και έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής , όταν αυτή πραγματοποιείται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς.

 

Category
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - ΥστεροσκόπησηWE CARE, WE CAN

WE CARE, WE CAN


All rights reserved © CKotanidis 2023 – Designed by swipe up